Dieta bezglutenowa – produkty niedozwolone

Tematyka związana z żywieniem jest szalenie popularna w ostatnich latach. Mówi się o niej nie tylko w środkach masowego przekazu, ale także w codziennych rozmowach zwykłych ludzi w sklepie czy tramwaju. Mnóstwo osób nieustannie zyskuje świadomość w zakresie prawidłowego odżywiania się. Dieta bezglutenowa jest jednym z przykładów nowoczesnego podejścia do swojego jadłospisu.

Nie da się ukryć, że uczulenie na gluten jest dość często występującą nietolerancją pokarmową, jednak na tego rodzaju dietę przechodzą również osoby nie borykające się z tym problemem. Zastosowanie tej diety w życiu codziennym jest nie lada wyzwaniem, ponieważ lista niedozwolonych produktów jest bardzo długa. Znajdują się na niej przede wszystkim przetwory zbożowe, a więc chleb, bułki, makarony, ciasta czy wszelkiego rodzaju wypieki. Są to podstawowe elementy codziennego jadłospisu w naszym regionie. Są one zakorzenione w naszej kulturze, więc całkowite ich wyeliminowanie jest dość trudne. Na szczęście, współcześni producenci z branży spożywczej stworzyli innowacyjne produkty, zastępujące te wcześniej wspomniane.

Chleb bezglutenowy czy makaron znajdziemy we wszystkich większych sklepach spożywczych, więc nie musimy całkowicie rezygnować z tego rodzaju produktów. Musimy jednak być bardzo ostrożni podczas dokonywania zakupów, ponieważ jest wiele takich artykułów, które posiadają śladowe ilości białka glutenowego. Warto w tym momencie wymienić wszelkiego rodzaju produkty wysoce przetworzone, np. konserwy aby jadłospis diety bezglutenowej nie wzbudzał żadnych wątpliwości.

Czym jest właściwie gluten?
Niestety, ale pomimo wzrastającej świadomości naszego społeczeństwa w zakresie żywienia, nadal wiele osób nie potrafiłaby powiedzieć czym jest ten składnik. Jest to nic innego jak mieszanina kilku białek roślinnych, występująca w produktach zbożowych. Wiele osób jest na ten składnik uczulona. W takim wypadku, spożycie glutenu może skończyć się takimi objawami jak wymioty, biegunka czy pokrzywka (zmiana skórna). Na szczęście, przepisy bezglutenowe powinny zaspokoić podniebienie najbardziej wymagających osób.

Both comments and trackbacks are currently closed.